čtvrtek 10. srpna 2017

Dýňák

Léto je sice ještě v plném proudu, ale dýně už dozrály. Tedy alespoň ty Hokkaido křičí: "Skliď mě! Skliď mě!". Takže jsem šla na to a pár jich sklidila. Dýně mám totiž nejraději a mohla bych se po nich utlouct. Nejraději je mám jen tak pečené, ale skvěle se hodí i na polévku nebo třeba do koláče.


Na ten můj perfektní koláč nepotřebujete nic extra. Na těsto potřebujete 250 g hladké mouky a 100 g másla, můžete přidat i vajíčko a nebo trochu vody, když konzistence nebude dostatečná. Na těsto se bude hodit i nějaký ten robot (stačí ten ruční metličkový), protože těsto má drobenkovou konzistenci. Poté co dosáhnete požadované konzistence, už můžete rukama splácat kouli, kterou pak v potravinářské fólii uskladníte v lednici.

Na pyré neboli náplň budete potřebovat jednu dýni, trochu cukru a lžičku dýňového koření (skořice, hřebíček a muškátový oříšek). Dýni omyjte a nakrájejte na kousky a vložte ji do rozpálené trouby (200 °C) dokud nebude dýně krásně měkká (až se skoro rozpadá).


Těsto vytáhněte z lednice a rozválejte do tvaru koláčové formy, tu vyložte pečícím papírem a pak vložte těsto. Lehce propíchejte vidličkou dno těstové formy. Nejlepší je vložit další pečící papír a na něj rozprostřít fazole na zatížení. Pečte cca 10 minut.
Dýni můžete v míse rozmixovat tyčovým mixérem na pyré, přidejte dle chuti cukr (mně stačila asi 50 g) a lžičku koření a znovu rozmixujte. Ještě lehce promíchejte, pro jistotu.
Do lehce upečené základní těstové formy vlijte pyré a dejte péci zhruba na půl hodiny.

A už jen do trouby.

No a tadá, koláč máme hotový.

Koláč je dost hutný, takže vystačí pro velkou spoustu lidí a pokud chcete hřešit ještě trochu více, tak přidejte kopeček šlehačky.
Mimochodem, to pyré je skvělé i jen tak, samo o sobě. Úplně bych se po něm utloukla.


























A jaký recept z dýně máte nejraději vy? 

8 komentářů:

  1. Mňam! To je perfektní, díky za tip. Já miluji co jiného, než výbornou dýňovou polévku :D
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Taky dýně zbožňuju. Nejvíc asi pečenou klasiku a polévku. Dýňový koláč jsem ještě nezkoušela, ale podle obrázků vypadá skvěle a dala bych si říct! :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem o víkendu zrovna také dělala dýňový koláč, ale nepečený :) Ač mám vaření a pečení fakt moc ráda, tak se musím přiznat, že poslední dobou dělám jenom nepečené dorty a koláče, asi jsem dost zlenivěla, ale na druhou stranu mě to dost baví :))

    Malá Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, i nepečený dýňový koláč je skvělý. Já tedy obecně dýně prostě můžu. :)

      Vymazat
  4. Vyzerá to veľmi chutne, ak sa dostanem niekedy náhodou k tekvici (dýni) tak to možno skúsim. Nejak som nikdy neregistroval takéto koláče ako možnosť, ale kto vie, možno to je fakt také fajn :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super jsou také dýňové gnocchi a teď chystám i recept na dýňový cheesecake. :)

      Vymazat