čtvrtek 17. srpna 2017

Město spisovatelů

Městečko Sobotka bude možná pro mnohé z vás velká neznámá. Já samozřejmě Sobotku znám hlavně proto, že stojí asi 15 km od mé vesničky. Sobotka se také nazývá jižní branou Českého ráje (ten už doufám znáte). Sobotku taky můžete znát díky Fráňovi Šrámkovi a festivalu českého jazyka a literatury Šrámkova Sobotka.
Nad městem se nachází lovecký zámek Humprecht ze 17. století a ze Sobotky vedou také turistické a cyklistické trasy na hrad Kost, Trosky, zámek Staré Hrady nebo do údolí Plakánek.

Výhled na Sobotku z Humprechtu


Proč Sobotku navštívit?

Už z úvodu je celkem jasné, že patří mezi jedny z center Českého ráje a je výchozím místem pro spousty zajímavostí.

Nad samotnou Sobotkou se tyčí lovecký zámeček Humprecht, kde můžete navštívit muzeum, ochoz a nebo absolvovat prohlídku celého zámečku. Mě nejvíc učaroval výhled do širokého okolí i na samotnou Sobotku, která je jako na dlani.
Další ze zajímavostí je rozhodně údolí řeky Klenice, Plakánek. Jedná se o přírodní rezervaci s pískovcovými skalními okraji a věžemi, mokřadnámi loukami, lužních společenstev. Chápete ne, prostě je to tam moc hezký. Hlavně pro ty, co mají rádi procházky přirodou. Bohužel je v sezóně Plakánek doslova nacpán turisty k prasknutí. Na své kráse ale neztrácí ani mimo sezónu.
Do údolí Plakánek je asi nejlepší přístup od hradu Kost. Největší zajímavostí, kromě místního piva samozřejmě, je také lichoběžníková Bílá věž. Údajně díky tvaru půdorysu nedopadaly dělové koule na její zdi kolmo, ale spíše se nich svezly, aniž by je prorazily. Přes léto sezdekoná několik akcí a můžete tu navštívit i představení mladoboleslavského divadla.

Humprecht

Sobotka samotná však také nabízí své půvaby. Vidět zde můžete například Chrám sv. Máří Magdalény, který byl postavený v letech 1590-1596 v pozdně gotickém stylu, poté byla snížena věž roku 1828 a v letech 1936-1940 byla obnovena železobetonová klenba, která se dříve zřítila a dočasně byla nahrazena klenbou dřevěnou.

Na náměstí pak rozhodně nepřehlédnete radnici, jejíž základy byly postaveny asi již v roce 1570, která absolvovala několik empírových úprav. V uličkách okolo náměstí můžete najít spout yzajímavých domků, které stále ještě (naštěstí) nebyly opraveny a tak skýtají malý pohled do minulosti. Na náměstí také najdete rodný dům spisovatele Fráni Šrámka, ke kterému patří i muzeum věnované právě jemu.
Dalším zajímavým místem může být soukromá galerie, která se nachází v rodném domě básníka Václava Šolce. Taktéž nedaleko náměstí (směrem ke spořitelně) se nachází dům, kde trávil prázdniny Karel Václav Rais a napsal zde Zapadlé vlastence nebo Pantátu Bezouška.
























Hlavně přes léto to tu žije. Na začátku prázdnin můžete navštívit festival Šrámkova Sobotka, který se zabývá především českým jazykem, literaturou, ale i uměním. Ke konci léta se tu zase koná Sobotecký Jarmark a festival řemesel.

Sobotku tudíž není rando opomíjet a rozhodně se v ní po cestě zastavte a chvilku rozjímejte ve městě, které bylo inspirací pro mnohé spisovatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat