pondělí 30. října 2017

Dušičky

Dušičky jsou jeden z hlavních svátků podzimu u nás. Je to čas vzpomínání, odpouštění, ale i rozjímání nad našimi životy. Dušičky se dají brát z dvou pohledů, z předkřesťanského (neboli pohanského) a křesťanského.



Období okolo prvního listopadu bylo pro pohany mystické. Jednalo se o období, kdy definitivně končily teplé dny a přicházela zima. S čímž je, stejně jako s příchodem jara, spojena smrt. Věřilo se, že se v tento den svět živých prolíná se světem mrtvých. Tudíž bylo zapotřebí se chránit pomocí světla ukrytého v lampičce. Vyřezávání není trendem poslední doby, ani žádná náplava z USA. Ve skutečnosti jako první vyřezávali skotští kelti, kteří vyřezávali lampy z brukve. U nás se lampy vyřezávali z cukrové nebo krmné řepy a na severu Čech se pak tyto vyřezané řepy nazývaly bubáci. 
Název Halloween pak vznikl v USA, stejně jako zvyk vyřezávání dýní.
Lampy z brukve, řepy nebo dýní, které se dávaly do oken domů a na zápraží, mají dva významy. První vysvětlení je, že chránily domov před příchodem zlých duchů a temných sil. Druhý význam je, že naopak ukazovaly cesty zbloudilým duším k jejich rodinám.
Údajný původ tohoto svátku je v keltském svátku Samhain z přelomu listopadu a prosince. Šlo o loučení s teplou slunečnou částí roku - lidé zapalovali ohně, aby ztracené duše našli cestu domů.



Pohanská verze svátku spíše oslavuje zesnulé a připomíná jejich životy. Křesťanská je více smuteční a uctívá zemřelé předky. V tomto období se také připomíná víra ve vzkříšení. Tradicí je chodit na hřbitovy, zapálit svíčky u hrobů a přidat květiny, či ozdoby. Nejobvyklejší květinou je chryzantéma neboli listopadka, která je vhodná svou odolností, ale má i hlubší význam. V květomluvě znamená chryzantéma lásku, vášeň, ale také věčnost, což je opět spojeno s duší.


V české lidové tradici bylo zvykem, že hospodář naplnil lampu máslem místo oleje, pro duše, které přijdou z očistce a potřebují si ošetřit své rány, které utrpěly za své hříchy.
Bývalo zvykem pro dušičky vhazovat do ohně různé pokrmy, což bylo místy chápáno jako částečné vykoupení z hříchů nebo také něco jako dušičkám na přilepšenou. Když se ráno ozvalo zvonění z kostela, musely se duše vrátit do očistce.


Na den svátku Všech svatých se peklo pečivo - housky ve tvaru hnátů položených křížem, kterým se říkalo “kosti svatých”. Na druhý den se v některých oblastech peklo pečivo, kterému se říkalo “dušičky”. Bylo to čtyřhranné pečivo, zadělávané mlékem a plněné povidly nebo mákem a tím bývaly obdarování žebráci a chudí lidé, postávající u kostela či hřbitova. 
Říkalo se, že pokud o dušičkách prší, že duše zemřelých oplakávají své hříchy.

V minulosti v Podkrkonoší se slavily Dušičky také průvodem strašidelných a děsivých masek. 


Halloween se slaví 31. října, kdežto Dušičky až 2. listopadu.

Jaký je váš názor na Halloween?
Chodíte o Dušičkách na hřbitov?

14 komentářů:

  1. Ahoj, dekuji za zajimavy nahled do minulosti. Driv jsem s rodicema chodila na hrbitov. Je to asi takova tradice. Co se tyce Halloween, tak ho moc nemusim. Nevidim v tom zadny smysl a prijde mi to spise negativni. Ale vyrezavane dyne jsou nekdy hezke jako podzimni vyzdoba.

    https://zapisnikjednedivky.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za návštěvu a milý komentář. :)

      Vymazat
  2. Halloween neslavím jsme v česku a tady se slaví dušičky. Příjde mi to jako povinnost si aspoň jednou za rok vzpomenout na ty, co už s námi nemůžou být.
    Dýně sice pěstujeme, ale to jen proto, ze nám chutnají na talíři. 😉
    Šárka z blogu www.skarkiska.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozně se mi tvůj článek líbí. Snad jsem nenatrefila na článek o Dušičkách. Je tu samý Halloween, tak je fajn si přečíst i něco jiného... :)

    https://vita-brunettes.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já jako každý rok na hřbitově byla, ale halloween mám taky ráda, teda hlavně dýně:-)

    Měj se krásně!
    papa ByGabra
    http://www.bygabra.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Mně Dušičky nepřijdou moc na slavení, protože je to smuteční událost, přijde mi to jako takový hezký vzpomínkový den, kdy člověk myslí na své blízké, kteří tu už nejsou. Chtěla bych napsat, že na hřbitov nechodím, protože není za kým, ale jelikož jsem na takové věci hodně pověrčivá, nerada bych přivolala něco špatného někomu z mých blízkých. Halloween jsem slavila letos poprvé celkem ve velkém stylu a bylo to hrozně fajn, je to můj oblíbený svátek. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi záleží na pohledu na věc.
      Chápu oblibu Halloweenu, ale zároveň jde už trochu mimo mě. :)

      Vymazat
  6. Na jednu stranu bych rád zachoval dušičky, protože to je naše tradice. Na druhou stranu mám rád Helloweenskou atmosféru, kostýmy a tak. Takže vážně těžko říct. :D
    Moc hezké fotky mimochodem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se není třeba rozhodovat mezi dvěma svátky. Dá se oboje skloubit dohromady, protože jsou si vzájemně dosti podobné a v principu stejné. :)

      Vymazat
  7. Zaujímavé. To s tým pečivom v tvare hnátov som nikdy nepočul. Zaujímavá tradícia, ktorú by som ale skôr tipol na halloween ako na klasické dušičky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? Oni jsou tyto dva svátky opravdu hodně provázané a sobě blízké. :)

      Vymazat