sobota 4. listopadu 2017

Návštěva pomologické stezky

Už je to nějaký ten pátek, co jsem využila pružné pracovní doby a odešla z práce o něco dřív, abych si užila ještě trochu slunce. Ten den jsem se rozhodla prozkoumat místní pomologickou stezku.




Pomologie je specializovaným odvětvím botaniky, které se zabývá popisem a podrobnějším studiem odrůd ovoce. Pomologové se zabývají jak kvalitativními vlastnostmi plodů dané odrůdy, tak i vlastnostmi odrůd, které jsou důležité z pěstitelského hlediska. [zdroj]
Pomologická stezka je z pravidla naučná stezka skrze sad ovocných stromů, které jsou často doplněny o základní informace o daném stromu, plodech a sběru. [zdroj vlastní]

Mišpule

A já mám to štěstí, že jedna z pomologických stezek se nachází nedaleko mého bydliště. U většiny těchto stezek je povolen i samosběr, tedy sběr pro vlastní potřebu, ale vždy je třeba dodržovat pravidla sběrače. Pokud Vás zajímá, zda-li v okolí máte pomologickou stezku nebo třeba místo s volným sběrem, tak se mrkněte na web Na ovoce, kde najdete i mapu s místy, a co se tam dá sbírat.

Kdoule

Toť bylo takové informační okénko. Naše pomologická stezka Důně se nachází cestou na zříceninu hradu Valečov, takže se dá její návštěva zkombinovat s výletem na zříceninu, což tedy pravidelně dělám.
V Důních můžete najít nepřeberné množství českých i exotických stromů a keřů. Namátkou můžu jmenovat hrušku nashi, dřín a dřišťál, rakytník, kdoule, mišpule a další méně obvyklé i obvyklejší rostliny.

Rakytník

Letos, hlavně díky suchému létu, se toho moc neurodilo. Co jsem tak vypozorovala, tak nejlépe se dařilo rakytníku, kdoulím, mišpulím, ořešáku, jablkům a hruškám.

A co vy, chodíte do přírody sbírat její plody? 

3 komentáře:

  1. O mišlupe a kdoule slyším poprvé, já chodím sbírat tak jablka :-D
    Šárka z blogu skarkiska.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Nic takového bohužel nemohu na webu Na ovoce najít. Kde jsou prosím Důně? Vzala bych tam děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důně tam bohužel nejsou. Ale jsou u obce Kněžmost, turistickou stezkou na zříceninu hradu Valečov.

      Vymazat