pondělí 20. listopadu 2017

Podzimní nezbytnost

Ať se nám to líbí nebo ne, podzim už je v plném proudu. Na okenní tabulky bubnují kapky deště, barevné listí padá ze stromů a hřejivé svetry a kabáty hlásí entrée. Konzumace horkých nápojů vzrostla a lidé nosí termohrnky jako součást svého bytí. Ale podzim je také období plné barev, lenošení, deště, čaje a nebo třeba pohádkových procházek v lese.
O víkendu jsem si vyšla na šípky. Bohužel u nás není letos tak bohatá úroda, ale doufám, že u vás je to lepší.





Pokud Vás zajímá více informací o šípku, tak je najdete tady: Růže šípková.

Dneska bych vám chtěla povědět, jak si připravit čaj z čerstvých i sušených šípků, abyste z nich dostali jejich maximum.


Na čaj z čerstvých šípků pot řebujete přibližně 250 g čerstvých očištěných šípků na 1 litr vody pak také nádobu o daném objemu (tzn 1 l) a vodu.

Šípky je třeba očistit od bubáku a šťopky a omýt ve vodě. Všechny pak vložte do nádoby a zalijte vlažnou vodou. Sklenici uzavřete a dejte ji na temné místo s konstantní teplotou.
Po 48 hodinách budou šípky dostatečně vymacerované. Slijte vodu z šípků do většího hrnce a ohřejte. Voda by se neměla přímo vařit, tzn. přejít bod varu. Pro jistotu přeceďte vodu přes plátýnko, aby v ní nezůstaly chloupky z vnitřku šípku, které nepříjemně lechtají na sliznici.
Tenhle proces se dá opak ještě jednou. Opět zalijete šípky vodou, ale necháte macerovat 3-4 dny.



Na čaj ze sušených šípků potřebujete 100 g sušených šípků na cca 1 litr vody.


Dejte vařit litr vody a mezi tím si rozdrťte šípky v hmoždíři nebo v mixéru. Poté je zalejte vodou a po 3-5 minutách slijte.

Chodíte na šípky?

4 komentáře:

  1. Skvělý recept :) šípková čaj mám ráda :) škoda, že u nás jsou už šípky vysbírané :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na šípky nechodím, v Praze je těžký sehnat nějaký, který nejsou nasaknutý toxickejma látkama:D.. Ne to je spíš vtip, jen nevím kde hledat. Máme doma šípek, ale je takovej trochu...chudej:D. Kdybych z něj sebrala poslední šípky, tak bude úplně nahatej:D.

    Šípek je super, co jsem tak četla z tvého článku o něm. Akorát člověku jde trochu hlava kolem z těch všech přírodních možností. Já už nevim, co zkoušet a pít jako první:D.

    Ale díky za tip, možná se někde porozhlédnu a třeba najdu bohatější křovisko.

    Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šípek je opravdu takový malý podzimní zázrak. Stačí si jednou za čas dát čaj jako prevenci nebo i když začne pobolívat v krku a často pomůže. :)

      Jinak se stačí podívat na webovky Na ovoce, je tam spousta super tipů nejen na šípky. :)

      Vymazat