pondělí 16. dubna 2018

Velký výlet na Malou Skálu

Využila jsem toho, že ve čtvrtek mám obvykle volno a zároveň je překvapivě krásné počasí. To znamená, že jsem se ráno probudila a rozhodla se, že už mě nebaví pořád jen v hlavě osnovat plány na výlety, ale prostě se sebrat a vyrazit a nečekat, až bude mít někdo další čas.



Moje cesta samozřejmě začínala u nás doma, ale to není ta zajímavá část, tak ji s dovolením přeskočím. Rovnou začnu tam, kde můžete vystoupit i vy, pokud se rozhodnete vyrazit na tenhle výlet. 


Takže teď stojíme na nádraží v obci Malá Skála. A nastává první dilema. Z Malé Skály totiž můžete vyrazit na Pantheon Vranov a posléze na Frýdštejn (tam vás vezmu třeba někdy příště) a nebo se můžete vydat na druhou stranu, tedy do oblasti, která se nazývá Malá Skála (Chléviště, Kalich) a je plná výhledů a po cestě můžete narazit i na zříceninu hradu Zbirohy.


Já jsem se tedy vydala po červené do přibližně kilometr dlouhého kopce. Věřte, že stoupání je takový malý očistec, který se vyplatí, hlavně pokud jako já milujete výhled. Na rozcestí Pánovo pole jsem se vydala po žluté na Benešův okruh, který je plný vyhlídek, jeskyní a skal, kde se dá skvěle vyblbnout a prolézt každou skulinu.


Po žluté jsem pokračovala až k rozcestníku Kalich - modlitebna, kde jsem se vydala po modré směrem k rozcestníku U tůňky, odkud už vede zelená na zříceninu hradu Zbirohy.
Hrad Zbirohy byl založen v první polovině 14. století a byl vybudován na pískovcových pahorcích nad řekou Jizerou. Do současné doby se zachovaly obytné místnosti pod severní zdí a základy obranné věže.



Ze Zbirohů jsem pokračovala po zelené a pak jsem navázala na Greenway Jizera, která začíná (nebo končí?) v obci Rakousy, která se nachází pod Zbirohy. Podél této cesty jsem došla až do Dolánek u Turnova a poté po červené pokračovala až na autobusové nádraží v Turnově, kdy po cestě ještě můžete navštívit zámek Hrubý Rohozec .


Tahle trasa podle mapy.cz vyjde na dvanáct kilometrů, ale rozhodně je třeba zvážit i výstup na vyhlídky, procházky a další. Já jsem nakonec ušla bez mála dvacet kilometrů krásnou přírodou.


A co máte na výletech nejraději vy?

1 komentář: