neděle 14. října 2018

Jak se k nám dostalo pouštění draků

Je podzim a za oknem se ve větru ohýbají stromy. Vítr zalézá za krk, do rukávů a šlehá tváře do růžova. Slunce se do toho ale pořád ještě dokáže opřít. No a přesně tohle počasí je ideální. Je ideální na to jít si pouštět draky!



Úplně první drak byl prý vyroben v Číně. Drak se tradičně v Číně vypouští během náboženských slavností a má symbolický význam. Věří se, že drak poletující vysoko na nebi umožňuje kontakt s bohy a dokáže zahnat bouřky.
Asi nejznámější je drak Benjamina Franklina, který používal draky k pokusům s elektřinou.


V Čechách se pouštění draků rozšířilo až koncem 19. století. Do té doby to byla výsada šlechty. Důvod privilegovanosti byl prostý, papír byl velice drahým materiálem, který se dal sehnat jen stěží. Na podzim se nejspíš začali pouštět draci proto, že děti na jaře a v létě musely pomáhat svým rodičům při práci na poli a v hospodářství a podzim byl ten pravý čas oddávat se taky nějakým radovánkám.
Dnes už si většina lidí draka koupí (já jsem nebyla jiná), než aby si ho vyrobili sami. Ale dříve bylo obvyklé si draka vyrábět z papíru, nebo ze starých novin, a vytvořit mu legrační obličej. Jeho se zdobili krepákem nebo harmonikami z papíru. Když byl drak vysoko v oblacích, daly se po jeho šňůrce posílat psaníčka. Do psaníček se psala přání nebo vzkazy, které psaníčko úspěšně dorazilo k drakovi, tak jeho obsah se měl vyplnit.



Taky občas rádi zavzpomínáte na pouštění draků? Vyrábíte nebo spíše kupujete?

6 komentářů:

  1. Draky jsme doma vzdy kupovali, ale jednou v rámci tábora jsme jej s dětmi vyráběli. Musím uznat, že to je celkem věda, nepodařilo se nám najít těžiště a chudák lítal jako opitý. Děti každopádně zabavila i tato 'speciální' verze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně to je důvod, proč jsem se do výroby ani nepouštěla. Je to hotová věda. :D

      Vymazat
  2. Pamatuju, jak jsme jako malí měli drakiádu a pouštěli draky celá třída. Už jsem draka ale nepouštěla kolik let, hrozně to utíká.

    M.

    OdpovědětVymazat
  3. O tradícií s lístočkami pre draka som ešte nepočul. Veľmi zaujímavý fakt :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a je to celkem věda, mě se třeba letos zatím nepodařilo vyslat ani jeden. :)

      Vymazat