S počátkem jara přichází i domácí produkce ovoce a zeleniny. Mezi prvními návštěvníky ze zahrádky naší kuchyně jsou určitě ředkvičky. Na počátku jara mají pořádnou sílu a jsou skvěle šťavnaté.
Další zajímavosti o ředkvičce se můžete dočíst tady.
Ale abychom se dostali k jádru pudla, neboli k náplni článku. Rozhodla jsem se s vámi podělit o recept, nebo spíše ideu na slané jarní lívance.
Takové lívance se nejlépe hodí jako snídaně, ale svou sytostí mohou nahradit klidně i večeři. Není na nich nic těžkého. Takže můžete vytáhnout svůj osvědčený recept. Pokud takový nemáte, můžete zkusit ten můj, na který potřebujete na jednu porci 75 g hladké mouky, 1 lžíci cukru, 0,5 balíčku kypřícího prášku, 100 ml mléka, lžíci oleje a špetku soli. Všechno stačí smíchat a usmažit na troše oleje.
Pro tyhle super chutné slané lívance navíc budete potřebovat fresh cheese (dá se koupit např. v Lidlu, ale můžete prostě použít i nějaké jiné "mazadlo"), svazek ředkviček, ředkvičkové klíčky, popřípadě i nějaký sýr.
Mezi jednotlivé lívance namažte fresh cheese a dejte plátky ředkviček, mezi další dva opět fresh cheese, ale tentokrát ředkvičkové klíčky a to dokud vám nedojdou lívance (nemělo by to dlouho trvat). Ozdobte zbývajícími klíčky, ředkvičkou nebo sýrem.
A jak si vyrobit ředkvičkové klíčky?
Buďto si můžete pořídit nakličovací nádobu a nebo si ji jednoduše vyrobit z nějaké skleničky s víčkem (nejlepší jsou zavařovačky). Vytvořte dírky do víčka a do sklenky vložte semínka a zalijte vodou. Takhle to nechte alespoň 24 hodin a sceďte. Poté zavíčkujte a každý den ráno propláchněte, aby se nezačala tvořit plíseň. Až budete s klíčky spokojeni, tak je můžete vesele použít.
Pokud je zkusíte, určitě dejte vědět, jak se vám dařilo, třeba prostřednictvím instagramu s označením #Divkazvenkova.
Vypadá to báječně. Já jsem ještě slané lívance nezkoušela, ale určitě je vyzkouším. Jsem moc zvědavá jak to chutná :)
OdpovědětVymazatInspiration by Linda
Rozhodně vyzkoušej, je to kupodivu super. :)
Vymazatnejdriv me napadlo fuj. ale pak si rikam aha! slany livance! s redkvickou? hodne mnam! a mas to krasne naaranzovany :)
OdpovědětVymazatDěkuji :)
Vymazatvypadá skvěle! ráda vyzkouším novou slanou variaci lívanců :)
OdpovědětVymazatDěkuji, jsou výborné. :)
Vymazat