neděle 2. prosince 2018

Pečené Barborky

Jen málokde se dodnes drží tradice svaté Barbory. Ještě méně jsou však známé tzv. barborky. Pečivo, které Barbora nosívala spolu s jablíčky a ořechy. Protože se mi nepodařilo najít recept na ty "pravé" barborky, rozhodla jsem se improvizovat a vytvořit svůj vlastní recept na základě toho, co jsem se o barborkách dozvěděla.





Na přípravu barborek budete potřebovat 250 g hladké mouky, 150 ml smetany ke šlehání, 21 g čerstvého droždí, 30 g třtinového cukru, 1 vajíčko (žloutek do těsta, bílek na potření), 75 g másla, špetku soli, moučkový cukr na posypání (do těsta můžete přidat i nasekané ořechy a křížaly).

Do poloviny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a dvě lžíce z připravené mouky. Nechte vzejít kvásek na teplém místě.
Mezi tím do zbylé mouky přidejte cukr, žloutek, špeku soli a změklé máslo a zapracujte. Potom přidejte vzešlý kvásek a zapracujte do hladkého těsta. Pokud těsto nedrží pohromadě, tak přidejte zbytek smetany. 
Pro ty, co chtějí barborky ještě více ozvláštnit, tak můžete přidat nasekané ořechy a křížaly, buď do těsta nebo až na zdobení.
Těsto nechte alespoň hodinu odpočinout v teple.
Troubu si předehřejte na 175 °C. Vyvalujte z těsta válečky a tvaruje do různých symbolů. Meze se nekladou. Nejčastěji se ale dělávaly různé uzly a motance. 
Po vytažení z trouby poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat.


Pokud u vás chodí Barbora, tak je můžete večer přidat do nadílky a nebo si na nich smlsnout po obědě. 


Žádné komentáře:

Okomentovat