sobota 8. dubna 2017

Bochánky s medvědím česnekem

Tento týden už jste si mohli přečíst o tom, jak jsem se s pár přáteli vydala na medvědí česnek. To sebou samozřejmě nese i nějakou tu činnost v kuchyni.


Medvědí česnek byl jednu dobu velmi populární a objevoval se snad úplné všude. U mě patří pořád mezi jedny z nejoblíbenějších jarních bylinek. 



Dneska jsem se s vámi rozhodla podělit o recept na bochánky s medvědím česnekem. Jejich příprava je celkem jednoduchá, akorát musíte čekat na vykynutí, ale to se rozhodně vyplatí, protože výsledek je prostě skvělý. 

Na přibližně 22 bochánků potřebujete 500 g hladké mouky, cca 300 ml vlažné vody, kostku droždí, špetku soli, lžíci cukru, 3 lžíce olivového oleje, medvědí česnek (ideálně tak 3-4 hrsti) a můžete si vzít k ruce i hrubozrnnou sůl.


Nejprve si vytvořte kvásek (100 ml vody, droždí a lžíce cukru) a nechte vzejít někde na teplém místě. Mezi tím si připravte mouku se solí a pomalu přidávejte olej a zbylou vodu. Poté vpracujte i kvásek a nechte zhruba hodinu kynout. 
Než vám těsto vykyne, připravte si medvědí česnek. Ten stačí jen pokrájet na menší kousky, podle toho jak vy sami uznáte za vhodné. Až bude těsto vykynuté, tak do něj vpracujte i medvědí česnek. 
Nyní už stačí jen vytvořit kuličky (mě těsto vyšlo na 22 kuliček). Kuličky si rozložte po pečícím papíru a nechte ještě hodinu kynout pod utěrkou.
Troubu si předehřejte na 220 °C, bochánky potřete olejem nebo studenou vodou a posypte hrubozrnnou solí. Pečte přibližně 10-15 minut, dokud nebudou zlatavé.
Medvědí česnek se podle sezóny dá zaměnit i za jiné bylinky.
Údaj o množství vody je přibližný, s vodou jednejte s mírou, ať nevyplavíte mlynáře.  



Nejlepší jsou tyhle bochánky ještě lehce teplé třeba s máslem, ale i samotné chutnají velmi dobře.


Průběžnou dokumentaci z přípravy receptů, ale i aktuality a novinky můžete vidět na mém Instagramu, tak mě nezapomeňte sledovat.

4 komentáře:

  1. Ty vypadají fakt lákavě :) Medvědí česnek mi fakt přijde už příliš populární, taky jsem si lámala hlavu, co za recepty nejsou všude, abych mohla publikovat - na druhou stranu je moc dobrej a po dlouhé zimě prostě prahneme po něčem dobrém. Díky za tip, vyzkouším :) Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají opravdu chutně. A jak píšeš s máslem, tak to musí být pecka. Zrovna dneska jsem si koupila medvědí česnek, takže vyzkouším :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat