neděle 20. srpna 2017

Siesta na vesnici

Přes léto nastávají občas takové dny, kdy prostě nejde nic jiného než lenošit. Ač je povinností požehnaně, prostě se to nedá. Právě teď bych už měla spát, protože zítra mám po dlouhé době závod, na který jsem se zrovna moc nepřipravovala, tenhle článek píšu už tak týden a měla bych se taky učit na zkoušku, která mě čeká za týden a možná rozhodne o mé budoucnosti.



Já a moje rodina si rádi dáváme jednou za čas, dobrá skoro denně, kávu po práci. Občas se přihodí do placu i něco na zub. Nazývám to siesta. Prostě čas odpočinku po práci v práci a před prací, co čeká doma. Ať už jde o starání o zvířata, zahradu nebo domov, vždycky je to lepší až potom, co se trochu zrelaxujete. 


Někdy se to trochu "zvrhne" v grilovačku třeba pro půlku vesnice. To se pak na stolech objeví grilovaná cuketa, klobásky, maso, saláty a víno.

Vína za jeden večer padne hned několik litrů. Protáčí se víno všeho druhu a kvality, ať už od známých z Moravy, stáčené z vinárny, ale i kvalitní vína z různých koutů světa. 



Osobně preferuji vína lokální, už jen proto, že domácí kvalitu je třeba podporovat. A proto mě neskutečně potěšilo, když mě znovu oslovil e-shop alkohol.cz a já měla možnost si znovu vybrat z jejich obří nabídky. Samozřejmě je zde i pár českých ukázek. Jednu z nich už jste mohli vidět v článku, kdy jsem vás sebou vzala na piknik.

Tentokrát jsem sáhla po vínu těžším a odvážnějším a to po Cuvée Tricolor z vinařství Petr Skoupil. Pokud náhodou nevíte, co Cuvée znamená. Cuvée je víno, které je tvořeno z více odrůd, obvykle se jedná o dvě až tři různé odrůdy vína. Cílem tohoto zcelování je především vylepšení finálního produktu a poskytnutí nových chutí.


No, ale samozřejmě jako ho zakomponovat. Hned mě napadl recept na risotto s červenou řepou, jenže mi babička spotřebovala všechnu rýži arborio a já se teď do městě nějak nestíhám dostat. Pak jsem si říkala, že bych mohla napsat článek o českých vinařství a celkově o víně, tak trochu zužitkovat informace z přednášek z enologie.  Nakonec jsem došla k tomu, že to možná až někdy příště a vzala víno na jednu vesnickou siestu, protože je vždycky lepší slyšet názor a nápady i více lidí. No a bylo po vínu.

Takže nakonec z toho vznikla jakási óda na život na vesnici. Protože jen tady se sejdete s lidmi u jídla a pití, můžete s nimi vyrazit na výlet, všichni se znáte a všichni o sobě víte a zajímáte se.



P.s. To víno bylo výborné.
P.p.s. Chtěli byste článek o českých vinařstvích a tak dále?
P.p.p.s. Jaké víno máte nejraději vy?

5 komentářů:

  1. Moc pěkný článek a fotky :) Musí to být paráda, dávat si takhle siestu na zahradě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výborné, hlavně když můžu mít okolo sebe spoustu úžasných lidí. :)

      Vymazat
  2. Grilovať v malom sa snáď ani nedá. My vždy začneme v malom a potom môžeme rozdávať :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, lidi si vždycky nějak najdou cestu ke grilu. :D

      Vymazat
  3. Milujem tento typ článkov :) A grilovačky tiež :D Síce ako vegetarián to mám ťažké,ale atmosféru si vychutnávam naplno :D

    OdpovědětVymazat