pondělí 20. listopadu 2017

Podzimní nezbytnost

Ať se nám to líbí nebo ne, podzim už je v plném proudu. Na okenní tabulky bubnují kapky deště, barevné listí padá ze stromů a hřejivé svetry a kabáty hlásí entrée. Konzumace horkých nápojů vzrostla a lidé nosí termohrnky jako součást svého bytí. Ale podzim je také období plné barev, lenošení, deště, čaje a nebo třeba pohádkových procházek v lese.
O víkendu jsem si vyšla na šípky. Bohužel u nás není letos tak bohatá úroda, ale doufám, že u vás je to lepší.





Pokud Vás zajímá více informací o šípku, tak je najdete tady: Růže šípková.

Dneska bych vám chtěla povědět, jak si připravit čaj z čerstvých i sušených šípků, abyste z nich dostali jejich maximum.


Na čaj z čerstvých šípků pot řebujete přibližně 250 g čerstvých očištěných šípků na 1 litr vody pak také nádobu o daném objemu (tzn 1 l) a vodu.

Šípky je třeba očistit od bubáku a šťopky a omýt ve vodě. Všechny pak vložte do nádoby a zalijte vlažnou vodou. Sklenici uzavřete a dejte ji na temné místo s konstantní teplotou.
Po 48 hodinách budou šípky dostatečně vymacerované. Slijte vodu z šípků do většího hrnce a ohřejte. Voda by se neměla přímo vařit, tzn. přejít bod varu. Pro jistotu přeceďte vodu přes plátýnko, aby v ní nezůstaly chloupky z vnitřku šípku, které nepříjemně lechtají na sliznici.
Tenhle proces se dá opak ještě jednou. Opět zalijete šípky vodou, ale necháte macerovat 3-4 dny.



Na čaj ze sušených šípků potřebujete 100 g sušených šípků na cca 1 litr vody.


Dejte vařit litr vody a mezi tím si rozdrťte šípky v hmoždíři nebo v mixéru. Poté je zalejte vodou a po 3-5 minutách slijte.

Chodíte na šípky?

1 komentář:

  1. Skvělý recept :) šípková čaj mám ráda :) škoda, že u nás jsou už šípky vysbírané :)

    OdpovědětVymazat