neděle 7. dubna 2019

Bombastická jarní polévka

Polévka, co vás zahřeje a nabudí? No jasně, že to jde. Pojďte si se mnou dát tuhle úžasnou polévku, která je plná jarních bylin, které jsou nadupané energií, vitamíny a minerály.

Za oknem je jasný duben. Neboli Apríl. V jednu chvíli se teploty šplhají k 15 °C a poté začne foukat a pršet. Je jasné, že v tu dobu nejeden človíček onemocní. A na všechny ty neduhy slouží dnešní polévka, které je plná jarních bylin a energie.


kopřiva dvoudomá


O suprovosti medvědího česneku už jsem přeháněla všude možně až až. Pokud vás ale stejně zajímá a třeba i kde jinde ho využít, tak tady se dozvíte více. Dneska je ale hlavní královnou receptu kopřiva. Ta je výborným zdrojem vápníku a železa. Významnou složkou je chlorofyl, který působí protizánětlivě, hojivě a zároveň povzbudivě na metabolismus.
Na její sběr si nezapomeňte vzít rukavice, ale také se říká, že dobrého nepálí. ;) 
Kopřivy se doporučují sbírat hlavně z jara až do půlky května. Mladé lísky ale můžete sbírat po celou sezónu. Navíc kopřivy rostou doslova na každém rohu.
a pokud vás zajímají další byliny, s kterými můžete na jaře kouzlit, tak se stačí podívat na minulý článek "Jdeme sbírat".

Na bombastickou jarní polévku plnou energie budete potřebovat vyrazit ven na 3-4 hrsti mladých kopřiv, 2 hrsti medvědího česneku, 2 hrsti listů pampelišky, 2 hrsti mladého špenátu (můžete použít i mražený), 2 menší brambory (nebo jeden větší), 2 lžíce kvalitního oleje (použijte takový, jaký jste zvyklý), 1,5 litru zeleninového vývaru, cibuli a sůl a pepř. Na ozdobu si můžete připravit sedmikrásky a pro dochucení creme fraiche (čerstvý sýr).  

Operte si kopřivy a nakrájejte je na proužky. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky. Mezi tím si v hrnci zpěňte cibuli na oleji. Když začne cibule jemně zlátnout, tak vsypte brambory a kopřivu a chvíli poduste. Brambory jsou skvělé na zahušťování polévek, pokud nechcete používat klasickou jíšku. Po chvíli zalijte vývarem a nechte vařit cca 20 minut.
Po dvaceti minutách vsypeme zbytek bylinek, tedy medvědí česnek, lístky pampelišky a špenát. Povařte cca 2 minuty a pak rozmixujte. Odstavte z ohně a případně dosolte a dopepřete.
A když už jedeme takhle bylinkově ze zahrady/zahrádky, tam můžete polévku dozdobit sedmikráskami.

bylinky; bylinková polévka

Používáte tyto bylinky v kuchyni?

2 komentáře:

  1. Recept vypadá zajímavě, já tedy žádnou podobnou polévku nikdy nezkoušela, ale ted jsi mě nalákala ji vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat