sobota 20. března 2021

Veselou Ostaru

 Přeji krásnou Ostaru.


Na začátek rychlé shrnutí, co k Ostaře patří:


Symboly: vejce, kříž, motýl, králíci, beránci, mláďátka obecně, proutí

Barvy: zelená, červená, pastelové

Byliny: prvosenka, tymián, fialka, kočičky, narcis, tulipán, petrklíč, hyacint, zlatý déšť

Kameny: akvamarín, turmalín, fluorit


Ostara je pohanská oslava jarní rovnodennosti. Její název nejspíš vychází z jména germánské bohyně jara Eostre.

Vejce, jako jeden ze symbolů, značící znovuzrocení nebo probouzející se život. Ten samý význam mají také králíci, beránci, kuřátka a celkově mláďátka, která jsou novou generací v přírodě. Z rostlin jsou pak symbolem nového probouzejícího se života hlavně pučící proutí a jarní rostlinky jako jsou fialky či petrklíče.

Tento svátek je často spojován se slavením křesťanských Velikonoc. Podobné jsou i tradice, které byli převzány od pohanů a v upravené verzi používány k oslavě křesťanského svátku. Jedním z příkladů může být zvyk barvení a darování malovaných vajec. Dříve se malovaná a darovaná vejce brala jako přání úspěch a hojnosti do nového roku. S nástupem křesťanství byly staré zvyky nežádoucí, a tak se začali v některých zemích vejce skrývat a nechávali děti vejce hledat a tím si do života přinést úspěch a hojnost. Tím nejspíš vznikla i tradice v USA, kde se svátek slaví tak, že se schovají vajíčka po zahradě a děti je hledají, jsou v nich ukryty různé hračky nebo peníze.


Další tradice, kterou si od pohanů přejímáme v rámci jara je spojena se semeny, což je další symbol nového života. Na jaře se do kalíšků, květináčků a zbytků skořápek zasévalo obilí nebo řeřicha jako první zelené rostlinky toho roku. Dříve ženy zasévaly první semínka do země, aby zajistily plodnost během roku. 

Neméně známým symbolem je také zajíc nebo králík, který všude doprovází kuřátko a je součástí velikonočních říkaček. Zajíc je symbolické zvíře Eostry a věřilo se, že zajíci přináší ranní světlo zpátky na oblohu.

Během jarní rovnodennosti se tedy oslavuje vše kolem nového života, nových začátků a nových projektů. Je to období, kdy odvaha, síla a vášeň začnou převládat nad zimním spánkem. K řádné oslavě tedy zapalujeme ohně, tancujeme, zpíváme a tvoříme.


Jak tedy můžete vhodně oslavit tento den?

Pokud máte chuť můžete zkusit nějaký rituál k oslavě jarní rovnodennosti, níže vám dávám pár tipů.


Jarní kraslice

Vyfoukněte si vajíčko a nechte ho uschnout. Poté ho pomalujte jarními motivy (prvosenky, mláďátka, sluníčko…) a barvami. Dovnitř přidejte tymián, ten se používal na jaře pro očistu, léčení, odvahu, ale také ochranu. Kraslici případně dozdobte živím kvítím, které najdete venku a umístěte ji tam, kde je vám nejblíže, aby vám připomínala jaro a jeho sílu.


Zahrádka za oknem

Jaro a nový život můžeme oslavit i mini zahrádkou za oknem, budou vám stačit semínka řeřichy, půlka skořápky a trochu hlíny. Do skořápky dejte hlínu (můžete použít i vatu nebo kousek ubrousku a vysejte řeřichu, pravidelně kropte a do dvou dnů máte zeleno. Řeřichu si pak můžete dát na chleba s máslem nebo omeletu, je štiplavá podobně jako ředkvičky, takže dodá ten správný říz a jarní chuť.



Obdarování přírody

Vždycky je správný čas na to jít obdarovat přírodu. Sice se už probouzí a zvířátka budou mít brzy spoustu čerstvého ke spásání, ale neuškodí vzít pár jablek a donést je do lesa ke krmelci, případně obdarovat ptáčky v krmítkách nějakým vhodným zobem.


Nové sem, staré pryč

Můžete taky udělat něco pro sebe a projít si věci, které máte doma a vyřadit vše nefunkční a nepoužívané. Určitě máte zásuvku s kabely, které ani nevíte k čemu slouží, baterky, které už by dávno měly být v nebezpečném odpadu, oblečení, které vám nesedí nebo ho prostě nenosíte, boty, které mají to nejlepší za sebou, ale máte je rádi. Udělejte si pořádek a věci vytřiďte. Některé musí do odpadků, jiné můžete darovat anebo prodat. 

Případně zkuste některé z věcí recyklovat nebo jim najít nový účel. Třeba roztrhané tričko může ještě nějakou dobu posloužit jako univerzální hadr. 



Znali jste Ostaru? Budete ji nějak slavit? 

Žádné komentáře:

Okomentovat